jaakkoselin Ajatuksia ja puheenvuoroja politiikasta sekä Jyväskylästä

Jyväskylä #yrittäjyyspääkaupunki

  • Jyväskylän yrittäjäyhdistykset myönsivät minulle vuosi sitten arvokkaan "Vuoden yrittäjyyden edistäjä 2015"-tunnustuksen.
    Jyväskylän yrittäjäyhdistykset myönsivät minulle vuosi sitten arvokkaan "Vuoden yrittäjyyden edistäjä 2015"-tunnustuksen.

Jyväskylän historia nojaa vahvasti raskaaseen teollisuuteen jonka lippulaiva on edelleen Valmet. Hyvä niin. Perinteinen teollisuus alihankintaverkkoineen on kantanut kaupunkia ja kantaa edelleen. Tämän voimakkaan vientivetoisuuden kääntöpuoli on siinä, että olemme vahvasti riippuvaisia kansainvälisistä markkinoista.

90-luvun alun laman aikaan kaupungin työttömyys ponkaisi teollisuuden perässä aivan hetkessä n. 5% tasolta lähes 30% tasolle eikä tästä ole oikein koskaan kunnolla toivuttu. Myös 2008 taantuma näkyi Jyväskylässä etupainotteisesti ja menimme talousalueena alaspäin ehkä nopeammin kuin moni muu kaupunki. Hyvää oli se, että jouduimme tekemään ikäviä korjausliikkeitä ennen muita kaupunkiseutuja ja nyt niidentulokset alkavat olla näkyvissä kaupungin talouden tasapainon muodossa.

Haluan ehdottomasti edistää teollisuuden toimintaa Jyväskylässä jatkossakin, selkärankaa ei saa vaarantaa. Tarvitsemme kuitenkin ”lihaa luiden ympärille” ja tämän tulevaisuuden kasvun tuovat meille pienet yritykset. Niistä ainakin joku voi kasvaa merkittäväksi toimijaksi ja työllistäjäksi.

Historiasta johtuen meillä on muutamia suuria yrityksiä mutta keskisuuret ovat melko vähissä. Kun vuosikymmeniä sitten oli yrittäjien näkökulmasta kielteinen ilmapiiri ja kaavoituspolitiikka, niin ei myöskään syntynyt riittävästi yrityksiä jotka olisivat myöhemmin kasvaneet suuriksi työllistäjiksi. Tätä virhettä ei saa toistaa.

Nykypäivänä suuret työpaikkamäärät eivät synny sillä, että houkutellaan uusi yritys kaupunkiin ja he tuovat mukanaan 300 työntekijää. Kyllä kasvu lähtee meillä jo toimivista pienistä yrityksistä, joiden kasvumahdollisuudet ja toiminnan olosuhteet kaupungin on voitava turvata. Näitä esimerkkejä on onneksi viime aikoina jo nähty.

En kannata julkisten toimijan kuten kaupungin subventoimaan yritystoimintaa. Pidetään huolta siitä, että olosuhteet ja kasvupolut ovat kunnossa ja esimerkiksi verotus on kilpailukykyisellä tasolla. Yritykset sitten hoitavat itse kyllä lopun, jos niitä vain meille perustetaan.

Tehdään siis Jyväskylästä #yrittäjyyspääkaupunki mikä on Suomen huippupaikka ryhtyä yrittäjäksi.

#Yrittäjyyspääkaupunki on Jyväskylän Yrittäjien vuoden 2017 kantava teema, josta lisätietoja yhdistyksen sivuilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat