jaakkoselin Ajatuksia ja puheenvuoroja politiikasta sekä Jyväskylästä

Jyväskylä hyväksyi palvelualoitteen

Kaupunginvaltuusto on tänään päättänyt äänin 34-32, 1 tyhjä hyväksyä valtuustoaloitteeni ja ottaa kokeilukäyttöön palvelualoitteen ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa. Hienoa ja kiitos valtuusto, tuntuu upealle kun on saanut olla tien raivaajana tässä Suomen Yrittäjien valtakunnallisen tavoitteen osalta (SY:n kunnallisvaaliohjelma 2012).

Aloitteeni hyväksymisen puolesta äänestivät yksimielisesti Kokoomusryhmä, Vihreät ja kristilliset sekä lähes yksimielisesti Keskusta. Aloitetta esitettiin hylättäväksi Kimmo Suomen (SDP) toimesta ja Kommunistien tukemana, mutta onneksi valtuusto päätyi rohkeasti tukemaan aloitettani. Ikävää että demarit olivat asiaa vastaan, toisaalla siis tarjoillaan yrittäjille suklaata ja käytännön toimissa ei haluta kokeilla uutta. Perussuomalaisten kielteinen kanta oli ikävä asia mutta ei yllättävää.

Tästä on hyvä lähteä eteenpäin, onhan Jyväskylän kaupunki taas edelläkävijän roolissa. Palveluseteleistä alkanut upea kehitys saa jatkoa, toivottavasti menestyksekkäästi.

Alkuperäinen aloite sekä taustamateriaalia tästä.

Lämmin kiitos kaikille aloitetta puoltaneille, alla puheenvuoroni valtuustossa.

* * *

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 26.1.2015

Arvoisat valtuutetut

”Rohkeasti aikaansa edellä – Jyväskylä.”

Näin todetaan Jyväskylän kaupungin uunituoreessa strategiassa, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan viime joulukuussa. Tätä me olemme myös olleet, onhan Jyväskylä tunnettu esimerkiksi palveluseteleiden edelläkävijä koko valtakunnassa. Palveluseteleiden käytöllä olemme lisänneet kuntalaisten valinnanvapautta, hallinneet kustannuksia sekä vaikuttaneet positiivisesti koko seudun yritystoiminnan kehittymiseen.

Olemme tältä osin varmasti olleet edelläkävijöitä myös elinkeinopolitiikassa, mutta mitä tämä strategian kirjaus ”Rohkeasti aikaansa edellä” - tarkoittaa meille tulevaisuudessa? Mikä on se seuraava elinkeinopoliittinen avaus, mistä Jyväskylä voitaisiin tuntea myös tulevina vuosina ja mitä jyväskyläläiset yrittäjät voisivat esitellä kansallisilla kentillä yhtä ylpeinä kuin palveluseteliä? Voisiko vastaus tähän kysymykseen löytyä Suomen Yrittäjien valtakunnallisesta kunnallisvaaliohjelmasta 2012 (Yrittäjyys luo elinvoimaa)? Voisiko vastaus tähän kysymykseen olla palvelualoitteen ottaminen käyttöön ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa?

Ottamalla palvelualoitteen kokeilukäyttöön Jyväskylässä olisimme rohkeasti aikaamme edellä ja tekisimme valtuustona konkreettisen teon elinkeinopolitiikan saralla. Tämä on myös viesti jonka yrittäjäkenttä on varsin suorasanaisesti ilmaissut, niin paikalliselta tasolta kuin myös valtakunnalliselta tasolta. Miksi emme siis tarttuisi tähän mahdollisuuteen?

Arvoisat valtuutetut

Jaksan uskoa että julkinen keskustelu asian tiimoilta sekä hyvä valmistelu on varmasti hälventänyt aiheeseen liittyviä, mielestäni perusteettomia pelkoja. Nähdään palvelualoite yhteisenä mahdollisuutena ja hyväksytään yhteistyössä sen kokeilu Jyväskylässä. Näin saamme varmasti aikaiseksi makean yllätyksen yrittäjille ja muille paikallisille toimijoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Mitähän tuo palvelualoite käytännössä tarkoittaa sitten? :)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Varovainen saa kyllä olla, koska on niin helppoa kunnassa katsoa vain säästettyjä euroja, ollen autuaasti tiedoton siitä, mistä ne on säästetty ruohonjuuritasolla. Esim. vanhusten vaipat palvelutaloissa. Eiväthän ne näy paperilla.

Kunta: "Tehtävä: toteuta hoitoalan tehtävä X summalla Y eur/asiakas/kk, käykö?"

Yrittäjä A: "Ei onnistu laatua heikentämättä"
Ahneempi tai pakkotilanteessa konkurssin partaalla tai sitten oikeasti kustannustehokkaampi yrittäjä B (hetken mietittyään): "Tottakai onnistuu, iliman muuta!!".

Mitenpä sitten tietää varmasti, onko yrittäjä B ahne, pakkotilanteessa vai oikeasti kustannustehokkaampi,.... kuntakin on paineissa, money talks, bullshit walks.

Tai rakennusalalla, antaisiko nyt sen betonin kuivua kunnolla, kun kiirettä piisaa, tunnit on tiukkaan laskettu... Jyväskylässä on aika monta esimerkkiä kehnosta rakentamisesta, eikä yrittäjät ole täysin syyttömiä. Tilanteessa A säästetty euro voi tulla kustannuksena takaisin tilanteessa B.

Käyttäjän jaakkoselin kuva
Jaakko Selin

Ei mene noin. Avauksen tekee yritys/yhteisö, ei kunta. Heidän tehtävänsä on perustella, miten he toteuttavat jonkun palvelun paremmin/tehokkaammin. Kunta päättää sen jälkeen, kilpailuttaako se asian vai ei. Automaatista ei ole kyse.

On se myös jännää, kuinka olemme viime vuodet tulleet toimeen ilman kaupungin omaa laskettelukeskusta. Erään konkreettisen esimerkin sanoakseni.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

En tunne Jyväskylän tilannetta tarkkaan. Voitko valottaa, millä perusteella vihreät kannattivat aloitettasi, tai eikö heidän ryhmänsä jakautunut ollenkaan?

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Palvelualoite, kyllä rajatulle kokeilulle

Vasemmisto on syyttänyt oikeistoa siitä, että palvelualoite olisi jonkinlainen kokoomuksen vaalitemppu. Jos tämä jotain on, tämä näyttää puhtaasti vasemmiston vaalitempulta.

Oikeisto ei näe asiassa mitään ongelmia ja vasemmisto ei näe mitään muuta kuin ongelmia. Itse en ole valmis kokoomuksen versioon palvelualoitteesta, mutta en ole myöskään valmis hylkäämään esitystä vasemmiston ideologisilla perusteilla.

Nyt käsittelyssä oleva esitys on kompromissi ääripäiden väliltä. Kokeilu on rajattu yhteen vuoteen ja kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, jonka lisäksi tehdyt palvelualoitteet eivät johda automaattisesti jatkokäsittelyyn ja kilpailutukseen.

On turha käydä juupas-eipäs -keskustelua, kun voidaan kokeilla ja saatujen kokemusten perusteella sitten vetää johtopäätökset.

Vihreä valtuustoryhmä esittää järkiperustaisesti ja yksimielisesti kyseessä olevan esityksen hyväksymistä, sillä nyt jos koskaan tarvitsemme kaikki mahdolliset uudet ideat ja toimet hyödyttämään kaupunkiamme ja kuntalaisia.

Käyttäjän jaakkoselin kuva
Jaakko Selin

Kiitokset Vihreälle ryhmälle aloitteen tukemisesta. Uskallan epäillä, että vasemmiston maalaamia heinäsirkkoja ei nähdä. Tosin ei tällä kaikkia maailman ongelmia ratkaista, mutta rohkeasti kokeilemalla ja toimintaa kehittämällä saamme lisää hyviä avauksia palvelutuotannosta sekä läpinäkyvyyttä kustannuksiin. Jo nämä ovat arvokkaita tuloksia.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

No siellä on taas hienoja päätöksiä. Isompi kansainvälinen toimija voi kilpailla hinnalla vaikka hetken tappiolla ja tappaa rakenteet. Nostaa sitten hintaa. Luonnollisesti verokikkailuilla saa vielä siirrettyä massit ulkomaille. Hienoa toimintaa. :)

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Onko Jyväskylässä palvelualoitteen kannattajat perehtyneet tähän ruotsalaiseen Careman tapaukseen? Mitä, käy, kun aloitehomma menee kunnolla mäkeen? http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12884370680...

Käyttäjän toukoalto kuva
Touko Aalto

Suosittelen Ville Jalovaaralle tutustumista JKL-malliin ennen linkityksiä.

Käyttäjän AnssiYlnen kuva
Anssi Ylönen

"Palveluseteleistä alkanut upea kehitys saa jatkoa, toivottavasti menestyksekkäästi."

Jaakko, me ei kyllä olla noiden osalta etunenässä enää menossa.

http://www.parastapalvelua.fi/

Esim. Klemmari on aika kaukana perässä tuosta järjestelmästä, jonka väestöpohja on jo yli miljoona suomalaista.

Käyttäjän jaakkoselin kuva
Jaakko Selin

Toki kehittämistä pitää tehdä, etenkin Klemmarin tulevaisuutta olisi hyvä pohtia.
Se ei kuitenkaan muuta sitä, että palvelusetelien käyttömäärissä olemme selkeä ykkönen maassa.

Toimituksen poiminnat