jaakkoselin Ajatuksia ja puheenvuoroja politiikasta sekä Jyväskylästä

Jyväskylä lakkauttaa apulaiskaupunginjohtajan viran

Jyväskylässä on kolme apulaiskaupunginjohtajaa, joista Arto Lepistö siirtyy Lapuan kaupunginjohtajaksi 1.9. alkaen. Kokoomus onnittelee lämpimästi Lepistöä tästä valinnasta ja toivottaa hyvää jatkoa pohjanmaalla!

Poliittisten keskustelujen pohjalta päätöksiä on ryhdytty valmistelemaan niin, että vapautuvaa virkaa ei täytetä vaan se voidaan lakkauttaa. Tällöin saadaan ”-1” virka sinne organisaation huipulle. Näin voidaan lukea Jyväskylän kaupungin tiedotteesta 30.8.12

Kolmen akj:n malli on peräisin kuntien (JKL, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti) yhdistymisen ajalta 2009 alusta, jolloin käyttöön tuli 1+3 malli, eli kaupunginjohtaja ja kolme apulaiskaupunginjohtajaa. Ennen kuntien yhdistymistä Jyväskylässä oli 1+1, maalaiskunnassa 1+1 ja Korpilahdella 1. Eli yhteensä 3+2, tästäkin on jo yhdistymisen myötä vähennetty ja nyt ollaan ottamassa seuraavaa askelta.

On syytä pohtia, miten Jyväskylä pärjäsi aiemmin yhdellä apulaiskaupunginjohtajalla ja olisiko se mahdollista myös tulevaisuudessa. Kaupunginjohtajien virat ovat valtuustotason virkoja eli päätösvalta asiassa on kaupunginvaltuustolla. Asia kuulostaa helpolta, että vähennetään vain yksi apulaiskaupunginjohtaja ja säästetään hallinnossa mutta ihan näin helppoa se ei käytännössä ole. Täytyy muistaa että myös hallinnon virkamiehillä on se kuuluisa 5-vuoden lakisääteinen turva kuntien yhdistymisen jälkeen.

Jyväskylä on juuri hyväksynyt uuden hallintosäännön, joka perustuu kolmen akj:n järjestelmään. Hallintosäännön on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2013. Tätä joudutaan nyt muuttamaan ja käytännössä hieman romuttamaan koko surullisen kuuluisa ”Uuden sukupolven organisaatio” tältä osin. Eihän sitä valmisteltu kuin kolme vuotta, mutta tämä olisi toisen tarinan paikka.

Kokoomuksen valtuustoryhmä tukee vahvasti suunnitelmaa vähentää tämä yksi johtava virka ja saada siten aikaan hallinnon säästöjä. Näillä säästöillä ei kaupungin talouteen suurta vaikutusta, mutta pieni lisä ne ovat ja uskon että esimerkin voima on paljon suurempi kuin taloudellinen vaikutus. Ja aina pitää olla mahdollisuus pohtia järkeviä ratkaisuja.

Kokoomus kuitenkin haluaa, että Lepistön johtaman sivistystoimen asema Jyväskylän päätöksenteossa ei heikkene. Hallintosäännöllä ja muilla ratkaisuilla on huolehdittava siitä, että Jyväskylä on jatkossakin tunnustettu koulutus-, kulttuuri- ja liikuntakaupunki, jossa harjoitetaan esimerkillistä elinkeinopolitiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Edistystä, edistystä, Oulussa taitanee olla jokaisella puolueella(ei perus) oma apulaiskaupunginjohtajansa. Kyllä hovisyöttiläisiä on veronmaksajain elätettävänä aivan liikaa. Muka sitten säästöjä kuntaliitoksista. Hävetkää kuntaliitospuolueet.

Toimituksen poiminnat